Продължаваме да помагаме на възрастни хора с деменция да се докоснат до красивия свят на изкуството

За втора поредна година се включваме в проект на Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ за организиране на виртуални културни разходки из световни и български музеи и галерии. В тях представяме картини от известни български и чужди художници. А любознателната публиката са хора от домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград и Казанлък.

В рамките на проекта ще направим 12 виртуални тематични разходки, по време на които ще представим портрети на кралици, исторически картини, морски, полски и селски пейзажи, натюрморти с плодове, дивеч или цветя, арабско изкуство и ориенталистика.

Отново следваме специално разработената методика, вземаща предвид особеностите на възрастните хора с деменция. Сесиите комбинират кратки лекционни формати по избраната тема и включените произведения, поднесени на музикален фон. Това редуване на картини и тематично подбрани музикални клипове позволява на възрастните хора да се наслаждават на картината, докато слушат музиката. Включваме и различни възможности за практически дейности, диалогични формати, дискусии и взаимодействие с потребителите (чрез елементарни въпроси по представените картини), както и за споделяне на опит и преживявания. Това дава възможност възрастните хора да не са само пасивни слушатели, а активно ангажирани по време на сесията.

Водещ отново е Мариана Петрова – основател на Креативно и обучително студио „ARTIED“.

Разбира се, стъпваме на опита, който научихме от предишния проект. А именно:

  • Че възрастните хора и хората с деменция са изключително любознателни и заниманията с изкуство много им харесват;
  • Че разходките из света на картините подобряват състоянието на хората с деменция, в т.ч. когнитивните им способности, фукусирането им и комуникативните им умения;
  • Че заниманията с изкуство увличат възрастните хора и повишават желанието им да участват в групови дейности. А с това подобряват и социализацията им;
  • Че всеки има творчески потенциал и може да рисува, да прави колажи от картини и да твори красота. Независимо на каква възраст е!

Настоящият проект се осъществява с подкрепата на Фонд „Нашите родители“ на фондация BCause.

За повече информация следете фейсбук профила на Студиото.