За нас

ARTIED е креативно и обучително студио, в чиято основа сме поставили обучението, вдъхновено от изкуството. На английски език това е „Art Inspired Education“ и оттам идва и името ни – ARTIED.

Мотото ни е „Изкуството придава смисъл и ни помага по-добре да разберем самите себе си, хората и света около нас“.

Мисия

Целите, които сме си поставили, са в няколко посоки.

От една страна искаме да помогнем на повече хора да се отърсят от стреса на заобикалящото ни ежедневие, да „забавят темпото“ и да започнат да се наслаждават на изкуството на „бавното живеене“, в хармония с природата. Един от начините е да се гмурнем в творчески предизвикателства и да се научим да „разчитаме“ посланията в произведенията на класическото и модерното изкуство. Така можем да ги преоткрием за себе си и да търсим (и намираме) своя собствен смисъл в живота.

От друга страна – вярваме, че изкуството (във всичките му форми) ни помага да развием креативността и умението си да мислим „извън рамките“, да скъсаме със стереотипите, да повишим емоционалната си интелигентност и да се презаредим с положителни емоции.

 

За нас - Арти Ед
За нас - Арти Ед

Третото основно направление в нашата дейност е развитието на предприемачески умения за творчески настроени хора и за млади творци. В това искаме да подпомогнем тяхното личностно и професионално израстване и възможностите им да работят по проекти, да започнат самостоятелна кариера или собствен бизнес.

В основата на подхода, който използваме, е обучението чрез осъзнато възприемане на изкуството. При него стъпваме на наблюдението и интерпретацията на произведения на изобразителното изкуство и така се учим да правим нови връзки и асоциации отвъд видимите на пръв поглед неща.

Затова организираме кратки обучителни сесии и занимателни формати, които провокират любопитството на участниците да научат повече за различните течения, автори и произведения от класическото, модерното и постмодерното изкуство, да не се страхуват да говорят за тях и да открият нови неща за себе си, за своята работа, за хората и света около тях.

Мариана Петрова - Основател

Основател

Основател на студиото е Мариана Петрова, която има над 20 години опит като обучител и дългогодишен интерес към изкуството.

Мариана е сертифициран обучител по групово-динамичен тренинг, лицензиран медиатор и има допълнителни квалификации по изкуствознание и преподаване чрез изкуство, в т.ч. Diploma of Art Appreciation към The Art Institute, Великобритания и „Art and Ideas Teaching with Themes“ към MoMA.

Инициатор е на „Добри дела” – www.goodeeds.net, чиято цел е да подпомага организации, неформални групи и индивидуални лица да подобрят ефективността от дарителската и доброволческата си дейност.