Методът

Не всеки може да рисува, но всеки притежава въображение да „разчете“ една картина, да види скритите послания в нея и да я „разбере“ по свой уникален начин. Така изкуството ни помага да открием онзи ключ, чрез който да изявим и изразим себе си и вътрешния си свят, но и да се свържем с околните.

Методът

Разбира се, можем да го направим с ръцете си – като нарисуваме картина, направим малка склуптура или бижу, оригама или колаж. Но можем да се опитаме да „разкажем“ картината със свои думи и от образите, формите и цветовете, които виждаме, да подредим пъзела на собствените си емоции и на нещата, което са важни за нас.

Колко пъти гледайки дори една добре позната картина, фотография, склуптура, инсталация или друго произведение на изкуството изведнъж я „виждате“ в съвсем нова светлина? И ви „просветва“ нещо, за което досега не сте се замисляли?

Обучение, вдъхновено от изкуството

Именно това е в основата на обучението, вдъхновено от изкуството (Art Inspired Education). При него комбинираме различни игрови и забавни формати за осъзнато възприемане на изкуството (на английски език „art appreciation“) и се научаваме да гледаме „навътре“, да анализираме и да правим нови връзки и асоциации отвъд видимите на пръв поглед неща.

Така не само провокираме любопитството към различните течения, художници и произведения на класическото, модерното и постмодерното изкуство, но и се учим да говорим за тях и да ги преживяваме, свързваме ги със самите себе си, с нещата, които правим в ежедневието си, с работата си и със света около нас.

Методът
Методът

И така влизаме в ролята на откриватели – на нови идеи и на нови подходи. Научаваме се да задаваме въпроси, да разчупваме стереотипите и да провокираме самите себе си. Но и да слушаме другите и да „отворим“ сетивата си за тяхното мнение и гледни точки.

Как го постигаме? – като комбинираме наблюдение и саморефлексия върху произведения на класическото, модерното и постмодерното изкуство, кратки въвеждащи лекции за различните течения, автори и разглежданите произведения, занимателни игрови формати, които свързват наблюдаваните произведения с вътрешния свят на участниците, с тяхната ежедневна работа и интереси и чрез дискусии и игри се научаваме да гледаме критично, да сме изобретателни и да мислим извън рамките и шаблоните.