Да забавим темпото чрез изкуство

За кого са подходящи?

Ако се чувствате задъхани от забързаното ежедневие или от рутината на нещата, които правите, потапянето в света на изкуството може да ви презареди и да намали стреса и напрежението. Един от начините е да творите.

Но има и друг, по-бърз и лесен – просто да се вгледате в някое произведение на изкуството. И да се опитате да намерите вашия собствен смисъл в него (не да търсите това, което „е искал да каже авторът“ или някой мастит и авторитетен арт критик).

И после, ако самите вие решите да творите, ще знаете от къде да тръгнете. А именнно – от посланието, което искате да предадете чрез произведението си. И оттам да надграждате с техника.

ДА ЗАБАВИМ ТЕМПОТО ЧРЕЗ ИЗКУСТВО
ДА ЗАБАВИМ ТЕМПОТО ЧРЕЗ ИЗКУСТВО

Какво предлагаме?

Правим два вида формати:

  • „Тематични разходки в изкуството“, под формата на кратки тематични обзори по въведение в изкуството. Подходящи са за всеки, който е любознателен и иска да научи повече за различните стилове, творци и жанрове в изкуството, да може да прави връзки между картините и да намира посланието в тях. Този формат може да се адаптира и за хора с увреждания или за възрастни хора с начални стадии на деменция, като част от индивидуални или групови терапевтични занимания;
  • „Не-творецът в мен“ (кратки творчески предизвикателства за намаляване на стреса и презареждане чрез изкуство) и Програмата за справяне със стреса и професионалното прегаряне „Майндфулнес*2“. Подходящи са за всеки, който се чувства преуморен от „бързото живеене“, иска да си „поеме въздух“ и за малко да се потопи в света на изкуството, за да намали стреса. Или да опита да направи нещо с ръцете си, за да преоткрие творческия си потенциал и да се презареди с енергия. Този формат е подходящ и за екипни занимания, като част от wellness програмите на компаниите.

Форматите използват метода на обучение чрез разбиране на изкуството (на английски език „art appreciation“) и помагат на участниците да се научат да гледат „навътре“ в картината, да я анализират и да правят нови връзки и асоциации отвъд видимите на пръв поглед неща.

По време на занятията сме предвидили

  • Кратки занимателни изкуствоведски обзори върху тематичен набор от картини и техните периоди, автори и стилове;
  • Игрови формати какво да „гледаме“ и „виждаме“ в една картина и как да намерим НАШЕТО послание в нея;
  • Индивидуална работа за фокусирано наблюдение на две до три картини, рефлексия и анализ;
  • Пъзел-игра „Да разкажем картината с наши думи“, която ни дава възможност да покажем как самите ние се свързваме с картината. Тук сме предвидили отделни упражнения с произведения на класическото и модерното изкуство.

ПО ЖЕЛАНИЕ: могат да се добавят практически творчески активности, като тематични колажи и композиции, визуален и наративен сторителинг, изработване на малки творби от рециклирани материали и ежедневни предмети и др.

Какво научаваме накрая:

Умението как да гледаме (и виждаме) произведенията на класическото, модерното и постмодерното изкуство (което ще ни бъде полезно, когато следващия път отидем в музей или галерия), как да говорим за тях, а също така и как да ги свързваме със самите себе си, с нещата, които правим в ежедневието си, с работата си и със света около нас. КАКТО и картината / колажът, които сами сме създали.

И още: Взимаме си пауза от напрегнатото ежедневие, сваляме стреса, презареждаме се и се потапяме в красивия свят на изкуството.

Продължителност: 60, 90 или 120 мин (в зависимост дали има допълнителни дейности и практическа работа)

Формат: Онлайн или присъствено

ДА ЗАБАВИМ ТЕМПОТО ЧРЕЗ ИЗКУСТВО