Да забавим темпото
чрез изкуство

Ако се чувствате задъхани от забързаното ежедневие или от рутината на нещата, които правите, потапянето в света на изкуството може да ви презареди и да намали стреса, напрежението и професионалното прегаряне.

Предлагаме ви нашите 3 практически насочени формата, които ще ви помогнат да забавите темпото и да презаредите батериите си. Те стъпват на метода на обучение чрез осъзнато възприемане на изкуството (на английски език „art appreciation“) и чрез тях ще се научите да гледате „навътре“ в картините (но и в собствените си емоции, навици и нагласи), да ги анализирате и да правите нови връзки и асоциации отвъд видимите на пръв поглед неща.

ДА ЗАБАВИМ ТЕМПОТО ЧРЕЗ ИЗКУСТВО
ДА ЗАБАВИМ ТЕМПОТО ЧРЕЗ ИЗКУСТВО

„Тематични разходки в изкуството“

По време на сесиите не очаквайте високонаучна теория на изкуството. Точно обратното – приготвили сме ви кратки занимателни тематични обзори, последвани от разнообразни практически дейности. Целта е да се свържете с представяните картини и да откриете вашето послание в тях (не да търсите това, което „е искал да каже авторът“ или някой мастит и авторитетен арт критик). Подходящи са за всеки, който е любознателен и иска да научи повече за различните художествени стилове, течения, картини и автори.

Този формат може да се адаптира и за хора с увреждания или за възрастни хора с начални стадии на деменция, като част от индивидуални или групови терапевтични занимания. Подходящ е и за екипни занимания, като част от корпоративните wellness програми.

Прочетете повече за тематичните разходки

По време на занятията сме предвидили:

 • Кратки занимателни изкуствоведски обзори върху тематичен набор от картини и техните периоди, автори и стилове;
 • Игрови формати какво да „гледаме“ и „виждаме“ в една картина и как да намерим НАШЕТО послание (и смисъл) в нея (на базата на подхода за „осъзнатото възприемане на изкуството“);
 • Индивидуална работа за фокусирано наблюдение на две до три картини, рефлексия и анализ;
 • Пъзел-игра „Да разкажем картината с наши думи“, която ни дава възможност да покажем как самите ние се свързваме с картината. Тук сме предвидили отделни упражнения с произведения от класическото и модерното изкуство.

ПО ЖЕЛАНИЕ: могат да се добавят практически творчески дейности, като тематични колажи и композиции, визуален и наративен сторителинг, и др.

Какво научавате накрая?

Умението как да гледате (и виждате) произведенията на класическото, модерното и постмодерното изкуство (което ще ви бъде полезно, когато следващия път отидете в музей или галерия), как да говорите за тях, а също така и как да ги свързвате със себе си, с нещата, които правите в ежедневието си, с работата си и със света около вас. КАКТО и картината / колажът, които сами сте създали по време на практическите дейности.

И още: Взимате си пауза от напрегнатото ежедневие, сваляте стреса, презареждате се и се потапяте в красивия свят на изкуството.

Формат: Онлайн или присъствено

„COPE – Да поговорим за емоциите чрез образи и движения“

Защо „COPE“

Името на Програмата идва от английската дума „COPE“, която значи „СПРАВЯМ СЕ“. И ако трябва да сме по-точни – „СПРАВЯМ СЕ УСПЕШНО С НЕЩО ТРУДНО“. И това не е случайно. Чрез нея участниците научават повече за собствените си емоции и изграждат умения за емоционална устойчивост и овладяване на стреса и напрежението – както в професионално отношение, така и в личен план.

За да постигнем това, комбинирахме методите на осъзнатото възприемане на изкуството (т.нар. „Art Appreciation“) и изразяването на емоциите чрез техниките на приложната импровизация.

Прочетете повече за Програмата „COPE“

Какво правим по време на практическите сесии?

 • Учим се как осъзнато да гледаме картините, да се свързваме с тях и да „отваряме сетивата си“, за да откриваме и преоткриваме собствените си емоции и усещания;
 • Провокираме въображението си и работим за промяна на навиците и нагласите, които водят до стрес и напрежение;
 • Учим се как да изграждаме емоционална устойчивост и да овладяваме стреса и напрежението чрез образите, цветовете, формите и движенията;
 • Упражняваме се как да изразяваме и разпознаваме емоциите чрез движения и изграждаме позитивни навици за справяне със стреса и напрежението – както в професионалния, така и в личния живот;
 • И разбира се – запознаваме се с нови хора и идеи.

Какво получавате накрая:

 • Опознавате себе си и собствените си емоции като се потапяте в красивия свят на изкуството и театралните техники;
 • Научавате се как да бъдете емоционално устойчиви и да овладявате стреса и напрежението – в работата и в живота;
 • Забавяте темпото и изграждате положителни навици и нагласи – както към самите себе си, така и към околните;
 • И не на последно място – научавате много нови неща за различни картини, художници и стилове в изкуството.

Формат: Онлайн или присъствено

ДА ЗАБАВИМ ТЕМПОТО ЧРЕЗ ИЗКУСТВО

Майндфулнес2” – Програма за намаляване симптомите на стреса и прегарянето на работното място

Програмата е съвместна инициатива на „Shake Consulting“, Великобритания и Креативно и обучително студио „АРТИЕД“. Състои е от 9 стъпки, които са оформени като самостоятелни надграждащи се сесии и постепенно водят участниците през процеса.

По време на всяка сесия се комбинират медидативни майндфулнес практики за редуциране на стреса и насочена работа с картини по метода на осъзнатото възприемане на изкуството (т.нар. „Art Appreciation“).

Повече информация можете да намерите тук.