Да дадем възможост на възрастните хора с деменция да се докоснат до красивия свят на изкуството

Каква е възможността на възрастните хора реално да се докоснат до изкуството? Още повече, ако страдат от деменция или друго по-сериозно заболяване? Краткият отговор е – почти никаква. Но по-дългият е – голяма, стига да има желание.

Така по покана на Фондация „Състрадание Алцхаймер България“ стартираме серия от виртуални разходки из световноизвестни и български музеи за възрастни хора от домовете за пълнолетни лица с деменция в Разград и Казанлък. Проектът се осъществява с подкрепата на Фонд „Нашите родители“ на фондация BCause.

В рамките на проекта ще направим 12 виртуални разходки из световноизвестни и български музеи като Лувъра, Ермитажа и Националната художествена галерия в София. В различни тематични сесии ще си говорим за портрети, градски, полски и селски пейзажи, натюрморти с плодове, дивеч или цветя, картини с животни и др.

Сесиите са разработени по специална методика, вземаща предвид особеностите на възрастните хора с деменция, и комбинират кратки лекционни формати по избраната тема и включените произведения, поднесени на музикален фон. Предвидени са и различни практически дейности преди и по време на сесиите, за да могат възрастните хора да не са просто пасивни слушатели, а активно ангажиращи се с представяните картини. Водещ на сесиите е Мариана Петрова – основател на Креативно и обучително студио „ARTIED“.

За повече информация следете фейсбук профила на Студиото.