“Майндфулнес*2” – Програма за справяне със стреса и професионалното прегаряне чрез потапяне в света на картините

Диагнозата прегаряне?
За “професионалното прегаряне” (или както също е известно – “бърнаут”) се заговори още преди 2019-та, когато СЗО обяви формално явлението като болестно състояние на работното място, причинено от хроничен стрес. В старите учебници по Управление на времето, по мениджмънт и дори в бизнес анекдотите да бъдеш зает, претрупан със задачи, претоварен и никак, ама никак да нямаш време, се смяташе за престижен статус и доказателство за продуктивност. Мениджърите, които работеха извънредно, бяха награждавани, в т.ч. и финансово.

Днес, обаче, всеки втори служител в бизнес организация споделя някакъв симптом на прегаряне. Статистиките ни засипват с цифри за все повече хора, които не могат да се справят с хроничния стрес и губят мотивация за работа, а консултантите ни потапят в различни модели за справяне с проблема. Дори всеки блогър като че ли се чувства длъжен да “пусне” нещо по темата за бърнаут.

Какъв е лекът?
Истината е, че докато сами не направим избор да променим себе си, навиците и поведението си, както и средата, в която живеем, прегарянето ще ни съпътства на всяка крачка. И ще се превърне в пандемия по-широкообхватна от сегашната.

Имаме предложение за Вас! Това е Програмата ни за справяне със стреса и професионалното прегаряне чрез потапяне в света на картините. Базирана е на подхода Майндфулнес*2” (Майндфулнес на квадрад) и цели промяна на индивидуалното поведение и нагласите към времето – работното и личното.

Каква е същността на подхода?
Майндфулнес*2 се основава на естествената интеграция на:

  1. Майндфулнес практиките (които научно доказано намаляват стреса) и на
  2. Успокояващото и презареждащо нервната система потапяне в красивия свят на изобразителното изкуство (т.нар. “Art Appreciation”).

В основата на Майндфулнес*2 (Mindfulness & Art Appreciation) е да свикнем да гледаме „навътре“ в себе си, да правим нови връзки и асоциации отвъд видимите на пръв поглед неща, бързо да постигаме яснота в трудна ситуация, за да можем да преживяваме пълноценно заобикалящия ни свят. Развиваме умението си да задаваме точните въпроси, учим се как да разчупваме стереотипите и да провокираме самите себе си, за да бъдем откриватели – на нови идеи и на нови подходи.

Как да разберете дали тази програма е за Вас?
Отговорете на следните въпроси като за 1 минута отбележите вярното за Вас:

  • Времето, което прекарвам пред екраните на различни електронни устройства за едно денонощие, е 9 или повече часа;
  • Сутрин, след събуждане веднага се чувствам уморен/а;
  • Трудно ми е да се фокусирам върху текст по-дълъг от една страница, преди да прекъсна четенето и да започна да правя нещо друго;
  • По време на среща в Zoom отварям и разглеждам други прозорци и сайтове на компютъра си или проверявам имейла или профилите си в социалните мрежи;
  • Съжалявам за някои прибързани реакции към околните и/или ми се иска да съм по-активен/а социално, както бях в миналото;
  • Отлагам физически активности, въпреки че зная, че са полезни за мен;
  • Трудно заспивам нощем от многото мисли, натрупани през деня;
  • Мога да кажа, че през последната година съм имал/а натрупан стрес през повечето време.

Ако сте отбелязали 3 или повече твърдения, тази Програма е за Вас!

Помислете какво означава този резултат за Вашето добруване в работата, а и извън нея. Защото всичко е взаимно свързано, нали?

Свържете се с нас и ще ви упътим за подробностите.

А кои сме ние?
Мариана Петрова е обучител и изкуствовед по душа. Основател е на Креативно и обучително студио „ARTIED“. Помага на хора и екипи да „видят“ себе си в изкуството, да „събудят“ креативността си и да се презаредят с положителна енергия.

Станислава Запрянова-Кинг е организационен психолог, коуч и първият акредитиран майндфулнес професионалист в България. Куратор на човешки преживявания в организациите за разрешаване на комплексни предизвикателства, овластяване на екипи, чрез промяна в културата.